Annonsørinnhold kun for helsepersonell

Desentraliserte GBS-tester kan forebygge alvorlig infeksjon hos nyfødte

En ny pasientnær testmetode kan føre til at færre nyfødte barn blir syke av infeksjoner forårsaket av gruppe B-streptokokker (GBS). Den nye metoden kan dessuten bidra til at det foreskrives mindre antibiotika til gravide kvinner, konstaterer fødeavdelingen ved det danske sykehuset Herlev og Gentofte Hospital, hvor den nye teknikken har blitt innført.

Publisert Sist oppdatert

Kolonisering av gruppe B-streptokokker (GBS) hos mødre under graviditet kan forårsake infeksjon hos deres nyfødte barn. Dette øker risikoen for alvorlige komplikasjoner som sepsis, lungebetennelse og hjernehinnebetennelse.1

Å identifisere kvinner som trenger behandling for å forebygge dette, er avgjørende. Derfor har Herlev og Gentofte Hospital i Danmark – hvor det fødes om lag 5 600 barn i året – nylig innført en ny metode for pasientnær GBS-testing på sin fødeavdeling.

En av fem kvinner er kolonisert med gruppe B-streptokokker, GBS, og opptil en tredjedel av disse overfører bakterien til sine barn under graviditet og fødsel.1,2 Patogenet kan påvises i morens tarm og kjønnsorganer i løpet av tredje trimester, men ofte utføres ikke rutinemessig screening på grunn av begrenset nøyaktighet og lang behandlingstid for tradisjonelle kulturbaserte metoder.3,4

I stedet kan gravide kvinner med en klinisk risikofaktor tilbys profylaktisk antibiotika for å forebygge tidlig neonatal sykdom.3 Dette er ikke ideelt, siden unødvendig bruk av antibiotika er vist å øke utviklingen av antimikrobiell resistens (AMR) hos patogener, samtidig som det utgjør en betydelig belastning på sykehusenes økonomi.

Tilgjengelig teknikk for raske resultater

For å redusere risikoen for komplikasjoner hos nyfødte og deres mødre, og samtidig redusere bruken av antibiotika, ble en ny teknikk for GBS-tester – Cepheids GeneXpert® System med 4 moduler og Xpert® Express – nylig introdusert på fødeavdelingen ved Herlev og Gentofte Hospital. Dette skulle bidra til raskere diagnose og dertil bedre forebygging av tidlige infeksjoner med gruppe B-streptokokker hos nyfødte.

– De individuelle testene gir avdelingspersonalet en følsom og spesifikk metode for å fastslå koloniseringsstatus hos gravide kvinner med høy risiko. At resultatene oppnås på omtrent 50 minutter, gir mulighet for rask og målrettet behandling, sier Frederik Mandix, molekylærbiolog ved avdelingen for klinisk mikrobiologi, Herlev og Gentofte sykehus.

Fire prøver kan tas samtidig, og testene kan utføres døgnet rundt – uavhengig av laboratorienes åpningstider.

– Dette er en betydelig fordel sammenlignet med tradisjonelle testmetoder, som kun kan utføres under laboratorienes åpningstider. Dessuten kan det ta opptil 48 timer å få resultatene, noe som kan forsinke behandlingen, legger Frederik Mandix til.

Et positivt resultat på alle måter

Ved sykehuset har man merket at den nye, desentraliserte testingen har effektivisert screeningprosessen for GBS betydelig, og at dette bidrar til å forebygge komplikasjoner hos kvinner og deres nyfødte barn på sykehuset. Samtidig har det bidratt til at man kan unngå behovet for omfattende behandling med antibiotika.

Å redusere unødvendig eksponering for antibiotika er viktig for å minske risikoen for å utvikle AMR. I tillegg gjør det at sykehuset kan rette dyrebar behandling med antibiotika – som koster sykehuset opptil 1,3 millioner danske kroner hvert år – til andre trengende pasienter.

– De raske resultatene fra Xpert® Xpress GBS singeltest som produseres på GeneXpert®-systemet, har forkortet sykehusopphold, forhindret unødvendig antibiotikabruk og redusert kostnadene. Desentralisert testing har også gagnet vårt laboratorium ved å frigjøre personell som kan arbeide med andre analyser og eksperimenter, avslutter Frederik Emil Mandix.
       

Om Cepheid

Cepheid, basert i Sunnyvale, California, er et ledende selskap innen molekylær diagnostikk. Selskapets ambisjon og mål er å forbedre helsetjenestene ved å utvikle, produsere og markedsføre nøyaktige, men lettanvendelige molekylære systemer og tester. Ved å automatisere komplekse og tidkrevende manuelle prosedyrer tilbyr selskapets løsninger en bedre måte for institusjoner av alle størrelser å utføre sofistikerte molekylære diagnostiske tester for organismer og genetisk baserte sykdommer, som for eksempel ved håndtering av infeksjonssykdommer og kreft. For mer informasjon, besøk www.cepheid.com.

Referenser

  1. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists. Group B streptococcus (GBS) in pregnancy and newborn babies.
  2. Daniels JP, Dixon E, Gill A, et al. Rapid intrapartum test for maternal group B streptococcal colonisation and its effect on antibiotic use in labouring women with risk factors for early-onset neonatal infection (GBS2): cluster randomised trial with nested test accuracy study. BMC Med. 2022;20(1):9. doi:10.1186/s12916-021-02202-2
  3. Clerc O, Greub G. Routine use of point-of-care tests: usefulness and application in clinical microbiology. Clinical Microbiology and Infection. 2010;16(8):1054-1061. doi:10.1111/j.1469-0691.2010.03281.x
  4. Rosa-Fraile M, Spellerberg B. Reliable Detection of Group B Streptococcus in the Clinical Laboratory. J Clin Microbiol. 2017;55(9):2590-2598. doi:10.1128/JCM.00582-17
Powered by Labrador CMS